september 4, 2023

Forandringsproces og ledelse

Mit samarbejde med Kim startede med en akut indsats i regnskabsafdelingen i hans virksomhed. Det udviklede sig helt naturligt til et længerevarende forløb om medarbejderudvikling og ledelse.

Selv som erfaren ejerleder og med flere års virksomhedsdrift i bagagen kan du pludselig stå i en situation, som du ikke var forberedt på. Det kan være en uforudset forandringsproces eller retningsskifte. Andre gange ved du måske godt, at forandringen er undervejs, men du mangler værktøjer til at håndtere den.

Fra akut sparring på økonomi til medarbejder- og ledelsesudvikling
Kim er administrerende direktør i en privatejet og familiedrevet virksomhed, der går helt tilbage til 1950. Han havde allerede mange års erfaring med ledelse, da han overtog virksomheden i 2008. Så det var en rutineret ejerleder med mere end 40 medarbejdere, der i 2021 kontaktede mig for akut bistand.

Her fortæller Kim, hvordan en intens indsats på regnskabsdelen også blev starten på et samarbejde om medarbejdertrivsel og ledelsesudvikling.

Hvornår lærte du Helle at kende, og hvad var anledningen?

”Helle kom til som rådgiver i juli 2021, da vi i virksomheden stod for at skulle skifte CFO og økonomisystem i samme ombæring. Vi fik kontakt gennem netværk, og hun blev i første omgang sat ind som et slags nød-taskforce. Forskellige ting gjorde, at vi måtte afvige fra den oprindelige plan, og i en periode tog Helle styringen og fik processen drevet fremad. Hun har jo en ekstrem høj ekspertviden om systemer, kender alt til økonomistyring og så er hun lynhurtig til at analysere situationen, behovet og organisationen. Så det viste sig, at hun var den helt rette til opgaven, der var ret kompleks. Hun var meget hurtig til at skabe overblik, havde en god synergi og takket være hende, blev vi reddet i land. Da vi så fik fastansat en ny CFO, overleverede hun det hele, og det gjorde, at der faldt ro på, og vi kunne komme godt videre derfra. Helle er jo både kompetent på regnskab, har stærke analytiske evner og så er hun også god til mennesker. Det er vigtige egenskaber, der tilsammen gør, at hun hurtigt kan gennemskue, hvor der skal sættes ind og skubbe processen igang – og det var lige præcis det, hun gjorde så godt, i forbindelse med systemskifte og overlevering hos os.”

Hvornår eller hvilke typer af situationer får dig til at tage fat i Helle i dag?

”Helle hjælper os stadig med økonomi, hvis der opstår ekstraordinære situationer. Men det viste sig ret hurtigt, at Helle også er en enorm kompetent coach og god til ledelsesrådgivning. Den kombination er virkelig unik. Vores medarbejdere kommer ofte til hende med fortrolige ting, fordi de har tillid til hende – og det fik de med det samme. Det betyder, at vi nu bruger hende til forskellige medarbejderforløb og som moderator på vores ledelsesforløb. Det fungerer rigtig godt med en ekstern rådgiver og moderator, der som Helle både kender organisationen og samtidig kan se det hele udefra. Hun arbejder meget professionelt og har nogle virkelig gode værktøjer med sig til de forskellige forløb.”

Hvordan er Helles tilgang til rådgivning?

”Jeg vil sige, at det er meget atypisk med en rådgiver, der både har så stor en viden om økonomisystemer og regnskab på detaljeniveau og samtidig har så gode egenskaber ift. at arbejde med mennesker og organisationer. Det er jo nærmest to forskellige hjernehalvdele, der skal i brug, og som skal kunne arbejde sammen. Når hun er i økonomiafdeling, så er det ind til benet og no bullshit, men når vi taler om medarbejderdelen, trivsel og den slags, så er hun mere holistisk, og har en anden tilgang. Helle favner både økonomi og mennesker, og det er en kæmpe styrke. Det gør, at vi kan komme hurtigt videre, hvis der er forandringer på økonomi eller i organisationen, fordi Helle kan følge det helt dørs og ud til den enkelte medarbejder. Det er sjældent for en rådgiver, vil jeg sige. Enten er de gode til det ene eller til det andet – Helle er dygtig til det hele.”

Hvad karakteriserer Helle som rådgiver?

”Helle har en ekstrem positiv energi, og det er sjældent, jeg oplever det hos en økonomisk rådgiver. De ser typisk deres rolle som den, der skal finde hullerne i osten. Helle finder også hullerne, men hun gør det med en positiv energi og er altid løsningsorienteret i hendes tilgang – det gør hende til noget særligt. Når opgaverne er svære, eller der er modstand, så bruger hun de værktøjer, hun har fra sin coachingbaggrund. Det betyder, at hun både kan se, hvor behovet for forandringer er, men hun kan også byde ind med løsninger. Og så kan hun tilmed drive forandringerne frem.”

Hvad har Helles rådgivning betydet for dig som ejerleder?

”Helle har uden tvivl givet mig en øget tryghed ift. vores økonomisystemer og tal. Jeg ved, at vi altid kan stole på vores regnskab og nøgletal, og det er jo virkelig vigtigt, at de er rigtige, når der skal træffes beslutninger. I og med hun har drevet nogle ledelses- og medarbejderforløb, så har hun også formået at påpege nogle ’ømme tær’, og det er noget, jeg kan bruge fremadrettet. Så på den måde har hun også ift. ledelse været med til at rykke meget for mig.”

Vil du gerne blive endnu bedre til at bruge dig selv bedst muligt som ejerleder?
Gode ledere kan have meget forskellige evner og talenter – det er bevidstheden om talenterne og brugen af dem, som skaber gode ledere. Læs med her og få gode råd til, hvordan du kan blive den bedste udgave af dig selv som ejerleder.

Sparring til forandringsprocesser, medarbejderforløb og ledelsesudvikling
Står du med en akut udfordring i din virksomhed, og mangler du en sparringspartner, der kan forstå din virksomhed hele vejen rundt? Du er altid velkommen til at kontakte mig.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>