april 23, 2023

Din virksomhed er et økosystem

I naturens økosystem er alle enheder forbundet og afhængige af hinanden, og opstår der ubalance, kan hele systemet kollapse. Det samme gælder din virksomhed. Du kan sikre balancen i din virksomheds økosystem med fokus på fire faktorer.

Det er dig som virksomhedsleder, der sidder med nøglen til at skabe balance i din virksomheds økosystem. Men det kan være svært at få overblik over, hvilke faktorer der spiller ind og hvordan. Jeg har rådgivet en lang række af virksomhedsledere gennem tiden, og selv om alle virksomheder er forskellige, er der nogle generelle faktorer i en virksomheds økosystem, som stort set alle skal forholde sig til. Plejer du de faktorer, så har du som virksomhedsleder også en langt større mulighed for at skabe en sund og bæredygtig forretning.

Bæredygtig ledelse understøtter et sundt økosystem i balance

På samme måde som med naturens økosystemer kan din virksomhed blive udpint, hvis ikke den bygger på en bæredygtig model. Du skal tænke på din forretning som et tætvævet system af enheder, der fungerer gennem samarbejde og positive synergier. Hvis nogle af enhederne går i udu, så tipper det balancen i hele systemet.

Insekter er uundværlige i naturens økosystem. På samme måde består din virksomhed også af en kompleks cyklus, hvor selv små ting kan vippe balancen. Det kan være et lidt for højt sygefravær eller fraværet af fælles retning og vision. Det kan også være svag ledelseskommunikation eller uklarhed omkring fordelingen af ansvarsområder.

Fire vigtige faktorer i din virksomheds økosystem

Prøv at løbe disse fire faktorer og deres underpunkter igennem og sæt dem i forhold til din egen virksomhed. Har du sat nogle tydelige pejlemærker for din virksomhed, og kender dine medarbejdere også til dem? Er budgetter noget, der giver ro i maven, eller gør de dig nervøs? Er du opmærksom på dine medarbejderes talenter og, hvordan de bedst kommer i spil? For her gemmer der sig måske et uforløst potentiale i din virksomhed.

1. LEDERSKAB ­– Udlev potentialet i forretningen med bevidst lederskab

 • Bevidst lederskab – så kan du bedre udnytte dine muligheder og fjerne begrænsninger
 • Fremtidens forretning – kom på forkant med markedet og grib potentialet i det
 • Loyalitet mod CVR-nummeret – alle skal kunne undværes

2. DNA­ – Stå tydeligt og få organisationen med

 • Hjørneflag – fordi mål og retning styrer adfærd
 • Fortællingen – brug den til at skabe stolthed, sammenhold og motivation
 • Hverdagen – vigtigheden af at ord omsættes til handling og adfærd

3. HAPPY HIGH PERFORMANCE – Skab trivsel og tillid der føder vækst

 • Udnyt talenterne – fordi styrken ligger i forskelligheder
 • Forpligtende fællesskaber – giver vækst og skaber balance
 • Kommunikation – brug den til at skabe tillid og motivation

4. ØKONOMI ­­– Byg fundamentet der giver ro, overblik og fleksibilitet

 • Budgetter med mening – planlæg de bedste beslutninger
 • Rapportering ­– vær på forkant og bliv fleksibel
 • Pejlemærker – de øger din opmærksomhed

Hvis du er usikker på nogle af punkterne, så vil du måske have gavn af en sparring? I min sparring er intet for småt eller for stort til, at vi kan tage en dialog om det. Derved kan vi sammen finde alternative veje til at få åbnet for nye og måske mere bæredygtige løsninger end dem, du benytter i dag.

Kontakt mig for en uforpligtende snak og en afklarende samtale uden beregning her.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>