september 21, 2022

Som ejerleder bliver du nemt virksomhedens ’go to’-person. Det kan betyde, at arbejdsdagen nemt går, uden du når dine egne planlagte opgaver. Det er slidsomt, men det kan også få uheldige konsekvenser for din virksomhed. Læs hvorfor og få mine bedste råd til, hvordan du kan få mere tid til dine egne opgaver.

En stor del af de ejerledere, jeg rådgiver, sidder dag efter dag med en følelse af, at timerne forsvinder som sand mellem deres fingre. Først når den sidste medarbejder er stemplet ud, kan de komme i gang med de opgaver, de havde planlagt for dagen. Det giver urimelig lange arbejdsdage og tærer på ferier og fridage. Men det kan faktisk også være en af de største stopklodser for udvikling og vækst i virksomheden.

Kan du genkende disse scenarier?

  1. Jeg når stort set aldrig de opgaver, jeg har sat mig for at nå i løbet af dagen.
  2. Hvis jeg skal nå mine egne opgaver, må jeg bruge aftener og weekender.
  3. Min arbejdsdag går med ad hoc-opgaver, og jeg har sjældent (eller aldrig) tid til at fordybe mig i udvikling og strategi.
  4. På fridage og i ferier bliver jeg nødt til at stå til rådighed og være tilgængelig.

Mange ejerledere bruger ”for megen” tid på drift

Hvis du som ejerleder er dybt involveret i den daglige drift, ender du ofte med at blive virksomhedens ’go to’-person, og den som alle spørger eller skal have hjælp fra. Derfor kan det være nødvendigt at tage et skridt tilbage fra den daglige drift og uddelegere opgaver og ansvar til dine medarbejdere. Så kan de tage over og aflaste dig på nogle af de mange ad hoc-opgaver, der lander på dit bord hver dag – og som sluger din tid.

Så megen tid mister du, hver gang du bliver afbrudt

Forskning viser, at det kan tage op mod 25 minutter at komme tilbage til fuld koncentration efter en afbrydelse. Det siger sig selv, at hvis du hele tiden skal forlade dine egne opgaver for at deltage i møder, svare på mails, telefonopkald eller spørgsmål fra medarbejdere, så bliver fordybelse svært, og du vil hurtigt føle, at dagen forsvinder mellem dine hænder. Og så er det, at du må tage aftener, weekender og fridage i brug, for at kunne få ro nok til at nå dine egne ting og fordybe dig. Og hvad så med restitution…?

Alle har brug for at lade op – også ejerledere

Mange af de ejerledere, jeg har igennem mine rådgivningsforløb fortæller, at de ofte kan savne følelsen af at holde rigtig fri. Måske sådan som det var dengang, de var lønansatte. Efter de er blevet ejerledere, går weekender, fridage og ferie ofte med, at nå alt det, de ikke når i løbet af arbejdsugen. Alt for ofte skal de også stå til rådighed i ferier, fordi de er blevet uundværlige i den daglige drift. At slippe arbejdet, ansvaret og driften og rent faktisk holde fri er vigtigt, for det er her, der er tid til refleksion og restitution. Du kan heller ikke træne til et maraton ved at løbe 42 km 10 dage i træk. Der er brug for hviledage, hvis du skal nå dine mål.

Hvis du gerne vil have kontrol over din egen arbejdstid igen, så læs med her, hvor jeg gennemgår den proces, som jeg tager mine kunder igennem, når de som ejerledere føler, de har mistet kontrollen over egen tid og er blevet opslugt af drift.

Bliv bevidst om situationen

Det første skridt handler om bevidsthed og erkendelse. Det har nemlig konsekvenser for din virksomhed, når du som ejerleder aldrig har tid til fordybelse og udvikling. Hvis du dag efter dag sidder med hovedet begravet i dagligdagens små detaljer, får du svært ved at se din virksomhed oppe fra og arbejde strategisk med udvikling og vækst. Så det handler om at acceptere, at du bliver nødt til at gøre noget andet, end det du plejer at gøre, hvis du vil have kontrollen over din egen tid tilbage.

Skab overblik over hvilke opgaver, der sluger din tid

Gå nu i gang med at sætte navn på de opgaver, der sluger din tid i løbet af en arbejdsdag. Prøv f.eks. at registrere dem hen over en uges tid og se, hvilke opgaver der fylder mest. Del dem gerne i mindre bidder så du får dissekeret hver enkel tidsrøver. Er det administrative opgaver eller praktiske gøremål? Er det møder dagen igennem, en fyldt mailboks eller telefonen, der forstyrrer? Noter også gerne om det er kunder, leverandører, samarbejdspartnere eller medarbejdere, der sluger tid.

Find ud af, hvem du kan uddelegere til

Gennemgå listen med opgaver og vurder, hvilke opgaver der med fordel kan overdrages til en af dine medarbejdere. Du vil blive overrasket over, hvor mange opgaver, der strengt taget ikke behøver at ligge hos dig. Prøv at udfordre dig selv og se, om du kan gøres (næsten) undværlig. Du vil nemlig opleve, at når opgaverne fordeles mellem dine medarbejdere, vil de også bedre kunne bruge hinanden og sparre internt, og de behøver ikke at gå til dig med mindre ting.

Skab rammer for fordybelse

Nu har du fået uddelegeret opgaverne, så næste skridt handler om at skabe de rette rammer for udvikling og fordybelse. Det kan være ved at arbejde på en anden lokation end din virksomheds én dag om ugen, hvor telefonen er slukket og mailen på autosvar.

Det kan også være, at du skal se dig om efter sparring. Er der nogle i din bestyrelse, som kan hjælpe med specifikke udviklingsopgaver? Skal du i gang med noget videreuddannelse af dig selv som ejerleder eller på kurser, der er målrettet virksomhedsudvikling? Hvis du har svært ved at skabe rammerne og gennemskue, hvordan du bruger fordybelsestiden bedst, kan en god rådgiver måske være den rigtige løsning for dig?

Uanset hvordan du sætter nogle nye rammer, handler det om, at du som ejerleder får skabt muligheder for, at du kan blive inspireret og nå til, hvor du kan se din virksomheds potentiale.

Det at miste kontrollen over sin egen tid er et klassisk dilemma for mange ejerledere – men ikke det eneste. Måske kender du den her: ”Det er både hurtigere og nemmere, hvis jeg gør det selv.”

Uh, ja det er også lidt af en tidsrøver.

Læs her, hvordan jeg anbefaler, at du knækker den nød…

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>