Det er dyrt at ansætte og oplære, det ved enhver virksomhedsejer. Samtidig er konkurrencen om de gode medarbejdere blevet skærpet. Derfor kan det være fornuftig økonomi at investere i at holde fast i dine medarbejdere. Men hvordan gør du det?
Lønposen er ikke længere det eneste, som gør sig gældende i konkurrencen om de gode medarbejdere. Flere og flere er opmærksomme på, hvilke muligheder de har for at udvikle sig både fagligt og personligt i deres arbejde. Det handler ikke længere kun om at knokle igennem og holde ud, for så at gå på pension hurtigst muligt. Det handler om at leve et meningsfuldt (arbejds) liv i balance og trivsel.
Hvad vil det sige at reboarde en medarbejder?
Mange virksomhedsledere har fokus på at tiltrække og ’onboarde’ nye medarbejdere, når der sker forandringer i virksomheden, som kræver nye kompetencer. Hvis du er en af dem, så overser du måske en oplagt mulighed for at reboarde eksisterende medarbejdere og videreuddanne dem, så de kan påtage sig de nye arbejdsopgaver. Den store gevinst ved at reboarde en medarbejder består i, at de nye arbejdsopgaver og ansvarsområder kan underbygge den faglige og personlige udvikling hos dine medarbejdere. Det kan være med til at fastholde dem i flere år, frem for at de søger nye græsgange for at kunne udleve deres ambitioner. Det er dog afgørende, at reboarding har et positivt afsæt i den enkelte medarbejders talenter og potentiale.
Se potentialer i dine medarbejdere
Måske tænker du, at den største udvikling hos dine medarbejdere sker, når du har fokus på at styrke deres svagheder, men det vil jeg gerne udfordre. Når vi kigger på det enkelte menneskes talentmasse, så fordeler det sig sådan her: 20% udgør vores toptalenter, 70% er vores mellemtalenter og kun 10% udgør vores svagheder, eller det som jeg også kalder for non-talenter. Så hvorfor egentlig bruge det meste af vores krudt på at udvikle og styrke vores non-talenter, når de kun udgør 10 %? Hvorfor ikke i stedet bruge energien på at udvikle de 70%, som har et langt større potentiale, fordi det i øvrigt også er noget, vi i forvejen har talent for?
Om talenter
Vores talenter kan vi ikke lave om på – de er med os hele livet.
- Top-talenter føles naturlige og legende lette at sætte i spil.
- Non-talenter kræver ekstreme ressourcer at sætte i spil og giver sjældent rigtig gode resultater.
- Imellem vores top-talenter og vores non-talenter er der en masse uopdyrkede talenter. De kaldes ’skjulte talenter’ – og det er dem, vi kan have stor glæde af at styrke og udvikle.
Motivation
De fleste mennesker bliver motiveret, når de får lov at beskæftige sig med noget, de er naturligt gode til – og det kan være noget helt andet end det, de er fagligt dygtige til. Så at bruge en masse ressourcer på non-talenterne, som jo er alt det, vi har svært ved, og som ikke falder os naturligt, kan sjældent betale sig. Når du skal støtte dine medarbejdere i deres udvikling, så prøv at flytte fokus fra deres svagheder og se i stedet efter skjulte talenter. Find det uforløste potentiale i dine medarbejderes talentmasse og sæt det i spil. Brug ressourcerne på at finde ud af, hvordan du kan få flere af dine medarbejderes talenter i spil – på den måde skabes der motivation, glæde, engagement, bedre trivsel og mindre stress.
Ved du, hvordan du finder dine medarbejderes skjulte talenter og får dem i spil? Talenttesten TT38 er en af de mest omfattende personlighedstests og et formidabelt værktøj, når du skal reboarde dine medarbejdere. Du kan læse mere om talenttesten her.
Jeg er certificeret i talenttesten TT38 og bruger det i mit arbejde som rådgiver og virksomhedskonsulent. Hvis du gerne vil have rådgivning om reboarding og medarbejderudvikling, så kontakt mig gerne for en uforpligtende snak.